Diamantul
Denumirea de diamant provine din limba greaca “adamas” , ce se traduce prin: “de neinvins”, “indestructibil”. Denumirea diamantului era bine cunoscuta in antichitate. In India se numea “irra”, iar in sanscrita i se spunea “vajira”, cuvant ce definea tot ceea ce era dur. Arabii ii spuneau “al-mas” – adica “cel mai dur”, de unde vine și denumirea slava de “almaz” (diamant).
Diamantul este cea mai cunoscuta piatra din cele patru considerate “pretioase”: diamantul, rubinul, safirul si smaraldul.
Din punct de vedere chimic, diamantul este singura piatra pretioasa care este compusa dintr-un singur element: carbon, pe cand celelalte pietre pretioase sunt o combinatie de doua sau mai multe elemente. Mai jos vedeti structura cristalina cubica a diamantului. Fiecare atom de carbon are o legatura uniforma covalenta stabila cu ceilalti patru atomi de carbon invecinati.
Diamantele au cea mai dura suprafata cunoscuta pana in prezent de stiinta, considerate a detine gradul 10, maximum pe scara duritatii Mohs. Singura substanta care poate zgaria diamantul este un alt diamant.
Criteriile de baza ale evaluarii diamantelor, denumite “Cei 4 C” (dupa intialele cuvintelor din limba engleza), sunt: Carat (greutate), Colour (culoare), Clarity (claritate), Cut (taietura). Sistemul celor patru C a fost stabilit in anii ’50 de Institutul American de Pietre Pretioase (Gemological Institute of America – GIA) și este acceptat ca atare de gemologi și oameni de afaceri.
1. Greutatea
Unitatea de masura folosita de bijutieri pentru a masura diamantele este caratul. Un carat este egal cu 0,20 grame. Deseori greutatea unui diamant este masurata in puncte. Un carat este egal cu 100 de puncte. Deci, un diamant de 0,75 carate are 75 de puncte. Caratele unui diamant sunt de fapt un sistem de marcare a greutatii acestuia. Denumirea de carat vine de la cuvantul grecesc keration (care inseamna roscov) deoarece in perioada Antichitatii, samburii de roscov, uniformi din punct de vedere al greutatii, erau folositi pentru cantarirea pietrelor pretioase. Este importanta deosebirea dintre carat (ct) ca unitate de masura a pietrelor pretioase si Karat (K), unitate ce masoara gradul de finete a aliajelor din metale pretioase.
2. Culoarea
Culoarea diamantului are un impact semnificativ asupra valorii sale. Cea mai obisnuita culoare a diamantului este cea transparenta. Exista insa si varietati colorate cum ar fi: albastru, oranj, verde, iar cateodata poate fi si rosiatic, brun sau negru.
Scala culorilor diamantului conform standardelor GIA (Gemmological Institute of America):
D = cel mai ridicat grad de culoare al diamantului
E-F = aproape incolor+
G = aproape incolor
H = alb (incolor)
I-J = incolor cu usoare tente de culoare
K = galben pal
M, N-O, P, S-Z = colorat
D este bineinteles cea mai buna, cea mai rara si cea mai scumpa culoare. Unele diamante intra in zona de sfarsit a scarii culorilor, catre Z (de culoare galben deschis), nefiind insa culori speciale. Dintre culorile cele mai disponibile, cei mai multi cumparatori opteaza pentru culorile de la D la J, dupa sistemul GIA. Astfel, D-E-F sunt gradele “incolore”, iar G-H-I-J sunt cele “aproape incolore”.
3. Claritate
Claritatea unui diamant face referire la gradul de impuritati pe care il poate avea un diamant studiat cu ochiul liber sau cu ajutorul unei lupe care mareste de 10 ori. Doar aproximativ 5% din diamantele naturale gasite sunt pure și au totodata o marime corespunzatoare unei foarte bune valorificari. Specialiștii denumesc aceste impuritati “incluziuni”. Tipul, numarul si locatia incluziunilor poate deseori identifica individual diamantele. Cu cat are mai putine impuritati cu atat diamantul este mai valoros.
Standarde de claritate:
FL (Flawless): Fara incluziuni interne sau puncte externe. Reprezinta nivelul maxim de claritate și corespunde diamantelor rare si foarte scumpe
IF (Internally flawless): Fara incluziuni in interor dar cu posibile minuscule imperfectiuni externe
VVS-1 (Very Very Small inclusion 1): De obicei este vorba despre o singura, mica incluziune, vizibila cu o lupa de 10x doar de un ochi expert.
VVS-2 (Very Very Small inclusion 2): Incluziunile sunt foarte greu de observat cu lupa de 10x.
VS (1-2)* (Very Slightly Imperfect): Incluziunile se pot vedea cu lupa de 10x dar nu cu ochiul liber.
SI (1-2)* (Slightly Imperfect): Incluziunile se pot vedea cu usurinta cu lupa de 10x.
I (1-2-3)* (Imperfect): Incluziuni vizibile cu ochiul liber.
4. Taietura
Taietura indica modul cum este taiat diamantul și ii confera acestuia stralucire. Se refera la proportiile și finisajul diamantului. Dintre cei 4 C, taietura este singura contributie adusa de mana omului, transformand o piatra pretioasa bruta, neșlefuita intr-un diamant fatetat și șlefuit in diverse forme. Dupa mii de experimente de-a lungul anilor, folosind formule matematice precise, taietorul-șlefuitorul de diamante transforma in ziua de azi un diamant brut intr-o piatra stralucitoare care reflecta și refracta lumina.
Taierea in fatete este un procedeu prin care o parte din lumina cazuta pe suprafata plana a unei fatete foarte bine lustruite, este reflectata ca de o oglinda, punand in evidenta stralucirea pietrei. O alta parte din lumina care patrunde in diamant este refractata și reflectata de fatetele din partea sa inferioara, dand naștere așa numitelor “focuri” ale pietrei.
Cea mai cunoscuta și mai raspandita taietura a diamantului este briliantul rotund. Briliantul clasic comporta 57 fatete.
Din cele mai vechi timpuri oamenii au avut o atractie speciala fata de diamante care au fost considerate simbol al perfectiunii, al invincibilitatii si integritatii. Stralucirea diamantului dainuie in timp datorita duritatii sale iar alaturi de culoare, poate influenta nobletea bijuteriei. De aceea diamantele au fost utilizate pentru a impodobi diferite bijuterii (inele, cercei, pandative, coroane regale…).
Pentru final am pastrat cateva informatii despre diamante mai putin cunoscute:
– arde intr-un mediu cu oxigen pur la o temperatura de 720 °C, iar in aer la peste 800 °C cu formare de dioxid de carbon.
– este solubil in unele metale ca fier nichel, cobalt, crom, titan, platina, paladium și alte metale asemanatoare.
– este considerat piatra pretioasa a celor nascuti in luna aprilie si a celor nascuti in ziua de sambata
– cel mai mare diamant nu se afla pe pamant ci este o stea aflata la 50 de ani lumina distanta cu un diametru de 4000 Km si 10 de miliarde de trilioane de trilioane de carate!
Se spune ca diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei asa ca niciodata nu e prea devreme pentru ai oferi noi “prieteni” fetelor apropiate tie.
Exista mai multe criterii de apreciere ale diamentelor celebre. Unul dintre ele este cel care urmareste dimensiunea.
Astfel, cel mai mare diamant din lume este Golden Jubilee. Are 545,67 carate si este diamantul care in urma taierii are cele mai mult fete. Golden Jubilee a fost cadoul oferit Regelui Thailandei in 1997, de supusi sai, la 50 de ani de incoronare.
Diamantul Cullinan, considerat cel mai mare diamant descoperit până în prezent, a uimit atât de tare prin dimensiunea lui, încât, când a fost adus de către un miner managerului minei, acesta l-a aruncat pe geam, spunând că nu se poate să existe un diamant atât de mare.
Diamantul avea, în stare brută, 3.106 carate, adică 602 grame, şi era, de fapt, doar o parte dintr-un diamant şi mai mare, desprins după o faţă de clivaj (clivaj – proprietate a unor minerale, roci, cristale etc. de a se desface în foi sau plăci cu suprafețe plane).
Renumita piatră preţioasă a fost descoperită în mina Premier (Transvaal), din Africa de Sud, în anul 1905 şi a primit numele patronului minei, Sir Thomas Cullinan. El a fost generalul unei foste colonii britanice şi a oferit preţiosul diamant regelui Edvard al VII – lea regele Marii Britanii, ca dar de ziua lui, în anul 1907.
Însă diamantul nu a fost păstrat în starea lui naturală, ci a fost tăiat în 105 piese – 9 mari si 96 mici, în Amsterdam. Cel mai mare diamant şlefuit, provenit din piatra iniţială are 530,2 carate si a fost considerat drept cel mai mare diamant slefuit din lume, până în anul 1985, când a fost descoperit diamantul Golden Jubilee, tot în mina Premier, de 545,67 carate. Diamantul se numeşte Cullinan I, sau Marea Stea a Africi, şi a fost tăiat sub formă de pară. El împodobeşte astăzi sceptrul regal britanic.
Cel de-al doilea diamant ca mărime, şlefuit din piatra îniţială, se numeşte Cullinan II, sau Mica stea a Africii, şi are 317,40 carate, e sub formă de pernă şi se află în partea frontală, centru a Coroanei Imperiale de Stat a Marii Britanii.
Cel mai mare diamant din Statele Unite si al treilea ca marime din lume este Incomparable. Are 407,48 carate si a fost taiat dintr-o piatra care initial avea 890 carate, adica 189 de grame. Dupa taiere, din piatra initiala a rezultat diamantul principal, in forma de lacrima si alte 14 pietre secundare.
Cel mai mare diamant negru din lume se numeste Spirit of Grisogono si are 312,24 carate fiind in acelasi timp si cel de al cincilea diamant ca marime din lume. Este montat in aur alb, batut cu diamante albe.
Centenary este cel mai mare diamant din lume cu claritate D. Claritatea este una din cele patru criteriile de apreciere a diamentelor, D fiind maximum posibil. Centenary are 273,85 carate.
Tiffany Yellow este cel mai mare diamant galben din lume si are 128,54 carate. A fost cumparat de celebra casa Tiffany, in forma sa bruta, taiat si montat intr-o brosa.
Cel mai cunoscut diamant din lume este Koh-I-Noor. Diamantul are 105 carate, prima atestare a acestuia datand din 1304. Legenda spune ca daca este purtat de un barbat diamantul atrage ghinionul si moartea acestuia, dar aduce noroc daca este purtat de o femeie.
Ocean Dream este singurul diamant din lume de culoarea albastru-verzui. Are doar 5,51 carate dar este inestimabil, fiind singurul diamant cu aceasta culoare cunoscut. Incredibila culoare a diamantului format acum un milion de ani este rezutatul unor radiatii cosmice naturale.