SMARALDUL
Smaraldul este o piatra pretioasa, varietate a berilului, din aceeasi clasa cu acvamarinul, care are la baza silicatului de beril.
Deoarece verdele sau intens este culoarea primaverii, smaraldul simbolizeaza dragostea si reinvierea. Adorat de catre nenumarati conducatori precum Cleopatra, Shah Jahan (conducatorul Imperiului Mongol) si cei ai monarhiei spaniole, smaraldul a fost moneda internationala timp de mii de ani.
Istoric, legenda
Pretuit de cel putin 4.000 de ani de catre culturile din intreaga lume, se spune despre smarald ca sporeste inteligenta. Conform legendelor smaraldul ofera proprietarului sau talent oratoric. Mumiile din Egiptul antic erau ingropate deseori purtand un smarald la gat, simbol al tineretii eterne. Smaraldul era piatra preferata a Cleopatrei.
Mongolii din India, inclusiv Shah Jahan, cel care a ridicat Taj Mahalul, adora smaraldele atat de mult incat le gravau cu texte sacre si le purtau drept talismane.
Incasii aveau o zeita de smarald, un smarald fabulos de marimea unui ou de strut.
Calitate, valoare
Cel mai valoros smarald este cel de culoarea verde a ierbii de dupa ploaie. Smaraldul este rar si valoros. Pietrele cu o culoare deosebita costa mai mult decat un safir sau un rubin pentru marimi sub cinci carate.
Deoarece smaraldele fara incluziuni sunt foarte rare, incluziunile sunt de asteptat si nu scad valoarea pietrei.
Cel mai frecvent smaraldul este taiat sub forma dreptunghiulara. Pietrele de marimi mai mici sunt taiate in forma rotunda, ovala, para. Datorita culorii lor vii, smaraldele sunt spectaculoase si taiate in forma cabochon.
Ingrijire
Smaraldele sunt pietre cu o duritate mare, 7.5 – 8 pe scala Mohs. Oricum, smaraldele cu incluziuni trebuie protejate si ferite de lovituri.
Trebuie evitata curatarea smaraldelor cu apa fierbinte si sapun sau aburi, deoarece se inlatura materialul de umplutura, iar fisurile vor deveni mai vizibile. Smaraldul se curata in apa la temperatura camerei si se utilizeaza o periuta de dinti pentru a inaltura praful.
Smaraldele fara nicio imperfectiune sunt rare si considerate mult mai valoroase decat un diamant de aceeasi greutate, tocmai din cauza raritatii acestor tipuri de pietre. Este o piatra a creativitatii si perceptiei, o gema pretioasa care ajuta purtatorul sa depaseasca situatii frustrante.
reprezinta cea mai puternica piatra pentru vindecare;
aduce noroc si creste putrea de intuitie, atragand banii si prosperitate in afaceri;
promite intelegere in cuplurile casatorite si asigura constanta si sinceritate intre indragostiti;
confera success in dragoste, bogatie, fericire si liniste sufleteasca;
imbunatateste memoria, sistemul imunitar, vederea, auzul, are efecte benefice asupra inimii, nodurilor limfatice, sangelui, timusului, glicemiei, nasterii, vederii
mareste capacitatea de comunicare, creste speranta, increderea in fortele proprii si creativitatea;
inlatura depresia si insomnia;
cat timp este purtat, se spune ca detinatorul afla lucruri care i-au fost ascunse.