SAPPHIRE
Safirul (in limba ebraica „sappir”- „cel mai frumos”, in limba greaca „sappherios”- „piatra albastra”) Asociat de secole intregi cu roialitatea si dragostea, safirul simbolizeaza fidelitatea si sufletul. Denumirea safir provine din cuvantul grecesc pentru albastru, sappheiros, iar aceasta piatra prezinta cele mai frumoase nuante de albastru dintre toate pietrele pretioase albastre. Dar safirul este disponibil in multe culori: orice culoare in afara de rosu, deoarece un „safir rosu” este rubinul, „ruda” safirului. Atat safirul, cat si rubinul sunt corindon. Persanii antici credeau ca Pamantul sta asezat pe un safir gigant. Acestia spuneau ca reflexia sa colora cerul albastru. Asociat cu loialitatea si dragostea, inelul de logodna pe care Printul Charles i l-a oferit Dianei avea safir.
Safirul este simbolul fidelitatii si al sufletului, iar in antichitate atunci cand se oferea cadou un safir, era semn al cinstei, al puritatii si al loialitatii. Dintre safirele celebre, amintim safirul regelui Angliei, Eduard Confesorul (ultimul rege saxon), devenit acum Sfantul Eduard, renumit prin blandete si milostenie, care este montat in centrul marii cruci cu diamante din varful Coroanei de Stat a Angliei, Steaua Indiei, cel mai mare safir stelat din lume de 536 de carate, aflat la Muzeul American de Istorie Naturala de la New York, „cartoful” descoperit prin anii 80 ai secolului trecut in SUA, avand 1154 de carate si vandut, intr-un targ, de proprietar (un cautator de aur) cu 10 dolari, fara sa stie ce a descoperit, safirul de Ceylon al Reginei Maria a Romaniei. Acest safir era la aceea data cel mai mare din lume ( 478,68 de carate; de fapt si astazi este cel mai mare safir taiat fatetat din lume, el fiind ca gema de safir pe locul IV) si era montat intr-un colier cu diamante, realizat de Casa Cartier. În anul 1921, regele Ferdinand al României îl cumpără pentru Regina Maria, urmând să plătească suma de 1.375.000 franci în 4 rate, până în 1924. Ultima oara a fost vazut in colier, in anul 1948. In anul 2003, a fost vandut cu 1.500.000 de dolari la Geneva de Casa Christie’s. Nu se stie cine l-a cumparat.Cel mai valoros safir este cel albastru – iar dintre nuante cea mai valoroasa este albastrul pur si intens. Sunt preferate safirele de un albastru intens, in pofida celor bleumarin sau bleu. Nuantele de violet-albastru sunt considerate mai valoroase decat cele verde-albastru.
Recunoscut cel mai bine in culoarea albastra, safirul se gaseste si in multe alte culori, in afara de rosu. O alta culoare valoroasa este cea roz-portocalie, cunoscuta sub numele de „padparadscha” dupa denumirea singaleza florii de lotus.

SSL Certificates
Verified by ExactMetrics