ALEXANDRITUL

O varietate a crisoberilului, alexandritul isi modifica culoarea de la verde pe timpul zilei pana la rosu purpuriu noaptea . Schimbarea de culori se realizeaza si intre galben/roz pe timpul zilei si rosu/roz pe timpul noptii.

Alexandritul a fost descoperit in 1830 in Rusia la 30km de Moscova si i sa dat acest nume in onoarea principelui Alexander II care in momentul descoperiri implinea varsta majoratului si deoarece culorile imperiului Rus erau rosu si verde....fiind atat de rar si evident valoros, Alexandritul a devenit destul de repede una dintre cele mai scumpe pietre semipretioase iar principalul reper in reprezinta tocmai modul in care piatra isi schimba culoarea in functie de lumina la care a fost expuse. Cu cat este mai mare diferente dintre nuante, cu atat mai mare va fi si pretul sau. Alexandritul este o gema rara, al carui pret poate ajunge chiar sa depaseasca pe cel al diamantului.Alexandritul este extrem de rar si valoros. Cu cat este mai dramatica trecerea de la rosu la verde, cu atat este mai valoaroasa piatra. Alexandritul veritabil este una dintre cele mai scumpe pietre din lume.
Alexandritul este supranumit de catre admiratorii de cristale „smarald ziua si rubin noaptea”. Ceea ce e absolut remarcabil la acest cristal este abilitatea surprinzatoare de a-si schimba culoarea: la lumina naturala este verde sau albastrui-verde, la lumina artificiala – rosu, rosu-purpuriu sau rosu-zmeura. Aceasta schimbare a culorii este datorata continutului de fier si titan (elemente specifice cristalelor din categoria chrysoberyl), dar si a impuritatilor de crom. Tocmai aceste impuritati de crom ii determina schimbarea culorii. O varietate si mai rara de Alexandrit, numita Cymophan, prezinta chatoianta puternica si efectul „ochi de pisica”. Astfel, nu e de mirare ca Alexandritul este considerat unul din cele mai scumpe din lume, fiind mai rar decat rubinul, safirul, diamantul si smaraldul.
Alexandritul natural – Pretul ridicat al alexandritului este determinat atât din raritatea sa, cât si de culoarea extrem de neobisnuita. Piatra apare albastra sau albastru-verzuie la lumina zilei, dar devine roz spre violet în lumina lumânarilor sau expusa la lumina incandescenta. Alexandritul natural a aparut pentru prima data în Rusia, unde a luat numele tarului Alexandru al II-lea la începutul anilor 1800. Minele din Tanzania si Brazilia au acaparat apoi piata, dupa ce resursele din minele rusesti au fost epuizate, datorita exploatarii masive. Alexandritul natural rareori costa mai putin de 10.000 dolari per carat (0,2 grame), deci 50.000 de dolari gramul !

SSL Certificates
Verified by ExactMetrics